Milet
Söke’nin 28 km kuzeybatısında kalıntılarına rastlanan bu antik kent, ünlü filozoflar ve matematikçiler kentidir. Büyük Menderes’in denize döküldüğü yerde bulunan bu liman, ırmağın getirdiği alüvyonlarla IV. yüzyılda dolmuştur.
Miletos’un kalıntıları, bugün kıyıdan 10 km içeridedir. Bu kentin kalıntıların arasında; Bizans döneminden kalma kale, tören caddesi, 14.000 kişilik stadyum, 25.000 kişilik roma tiyatrosu, liman anıtının temelleri, Agora, havuzlu hamam, Gymnasion, Asklepeion, Roma çeşmesi, Athena tapınağı ve Serapis tapınağı bulunmaktadır.
Burada antik kent kalıntılarının yanı sıra Menteşeoğulları’na ait eserler de bulunmaktadır. Bunlardan, İlyas Bey Camii, tekke, kervansaray ve hamam görülmeye değerdir.
Milet şehri, M.Ö. VII. ve VI. yüzyılda en parlak dönemini yaşamıştır. Bu dönemde Milet’liler deniz ticaretini ele geçirdikten sonra Akdeniz ve Karadeniz’de kurdukları koloniler sayesinde etkinliklerini artırmışlar ve zenginleşmişlerdir.
Bu dönemde Milet şehri, iyon dünyasının başkenti haline gelmiştir. Ayrıca bu dönemde bu şehirde, çok sayıda ünlü düşünür bilim ve sanat adamları yetişmiştir. Bunlardan bazıları şunlardır; Isıdoros, Thales, Anaksimandros, Anaksimenes, Hippodamus, Leukippos’dur.