Kuş Gözlemciliği
Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Park’ı içerisinde 250 adet kuş türü yaşamakta, bunlardan 70 kadarı burada üremektedir. Kuşlar için çok elverişli bir ortam oluşturan Büyük Menderes deltası ülkemizin en önemli sulak alanlarından birisidir.
Bu özelliğiyle önemli kuş alanları (ÖKA) kapsamında olan deltada, kuş türlerinin saptanmasına ve sayılarının tespitine yönelik çalışmalar sürmektedir.
Bu deltada nesli tehdit altında küçük karabatak, küçük kerkenez gibi kuş türlerinin yanı sıra dünyada sayıları giderek azalan tepeli pelikan da yaşamaktadır. Ayrıca küçük akbalıkçıl, akkuyruklu kartal, yılan kartalı, kızıl şahin ve flamingo gibi kuş türleri de yaşam sürdürmektedir.
Böylesine zengin kuş varlığıyla Büyük Menderes deltası her yıl giderek artan sayıda ziyaretçiyi kendine çekmektedir. Park sahası, içerisinde yer alan Tanıtım ve Ziyaretçi Merkezi etkinlikleri kapsamında, kolay, zevkli, dinlendirici ve eğitici kuş gözlem turları düzenlenmektedir.
Bu turlar esnasında katılımcılar, uzmanlar tarafından Milli Park’ta yaşayan kuş türleri ve kuş gözlemciliği hakkında bilgilendirilmekte, deltadaki özel kuş gözlem noktalarında, rehber eşliğinde, teleskop ve dürbünlerle sahadaki kuşları gözlemleme imkanı bulabilmektedirler.
Ayrıca milli parkta yılın her mevsimi çok sayıda kuş türünün bulunması da (özellikle Eylül–Mart ayları arası ideal kuş gözlemleme tarihleridir) Milli Park’ın kuş varlığının yılın her döneminde görülebileceğini gösteren en açık delillerdir. Bu kuş gözlemleme turlarına katılmak isteyen ziyaretçilerin, en az iki gün önceden Tanıtım ve Ziyaretçi Merkezine haber vermeleri ve etkinlik başvuru formunu doldurmaları gerekmektedir.